Hoe gingen wij als beginnend horeca platform om met 10 maanden corona-crisis?

Dat de corona-crisis voor ingrijpende veranderingen binnen de horeca branche heeft gezorgd, weten we allemaal. Hoe gaan we daar mee om?

Manon Vermariën

|

10/12/2020

|

Bedrijf

Ook wij zijn als startup hard geraakt, waardoor het plan van de grote uitrol anders is gelopen dan gepland. Onze kernwaarden ‘geef nooit op’, ‘samen’, ‘plezier in je werk’, ‘snel & efficiënt’, ‘innovatie’ en ‘groei’ kwamen dit jaar dan ook goed aan het licht en met een flinke dosis creativiteit en flexibiliteit hebben we toch de nodige stappen weten te zetten!

Minder reizigers 

Zoals gezegd stond 2020 voor ons in het teken van de grote uitrol, waarbij het bij minimaal 80% van de horeca op de 26 grootste stations van Nederland mogelijk moet zijn om binnen no time weer Foodsy te zijn. De gedeeltelijke lockdown in het voorjaar kwam dan ook als een klap en dit zagen we direct terug in het aantal bestellingen. Niet gek als je bedenkt dat er een stuk minder reizigers zijn in het openbaar vervoer en het dragen van een mondkapje verplicht is. Er werd niet meer geconsumeerd en hierdoor sloten vele horeca op het station ook al direct de deuren. Dat was een vervelend moment, na heel veel maanden lang werken met elkaar aan de opbouw van het bedrijf, bereik je echt even een dieptepunt. Daar ga je het alleen niet mee winnen, al snel wilden we de horeca gaan helpen en waren we ervan overtuigd dat Foodsy de manier is om onderweg snel en op een veilige manier te consumeren. Met trots is het ons dan gelukt om, ondanks de crisis, de eerste stappen van de uitrol te zetten. Foodsy kan op de 26 grootste treinstations van Nederland gebruikt worden! 

Horeca opent weer haar deuren

De zomerperiode zorgde weer voor een stijging van het aantal reizigers, die ook allemaal geïnformeerd moesten worden over Foodsy en daarom besloten we om de reizigers op de hoogte te brengen van de handige en veilige bestelwijze via Foodsy. Twee weken lang was onze nieuwe promo op alle grote digitale schermen van NS te zien en hebben we op verschillende locaties promotors in kunnen zetten. Ondanks de mondkapjes verplichting wat consumeren niet aantrekkelijk maakt, ontdekten vele reizigers toch het gemak van Foodsy. Wat kregen we daar weer veel positieve energie van, maar helaas kwam daar wéér een persconferentie die zorgde voor een flinke daling in het aantal bestellingen, het sluiten van de horeca en de plicht om vanuit huis te werken.

Online Foodsy borrels

We zijn een jong en klein team en daardoor hebben we gelukkig nog lang op kantoor kunnen werken, maar ook wij moesten ons gaan overgeven aan het thuiswerken. Je kunt je wel voorstellen dat er bij een jong team, waar de meesten in het centrum van Utrecht wonen, een gebrek was aan vierkante meters in huis. Het thuiskantoor ontbrak, maar dat maakt zoomen niet onmogelijk. Daarnaast was het natuurlijk noodzakelijk om alle sociale momenten die we op kantoor hadden om te bouwen naar online activiteiten. Van een pubquiz tot ranking the stars, de Foodsy borrels zijn een vast onderdeel in de week gebleven. 

Commissie naar 0%

De tweede golf heeft ervoor gezorgd dat horecaondernemers noodgedwongen de switch naar take-away hebben moeten maken, en voor een hele lange tijd. Deze markt kennen wij bij Foodsy als geen ander en daarom hebben wij, na heel wat uren brainstormen, besloten om onze commissie te verlagen naar 0%, zodat we naast de snelle horeca op high traffic locations ook zoveel mogelijk horeca in de binnenstad kunnen helpen.

Binnenstad Utrecht

Momenteel zijn we hard bezig met de implementaties van Foodsy bij nieuwe horeca in de binnenstad van Utrecht, waardoor het aanbod in de app groeit. Hier ligt dan voor nu even de focus op, horeca aansluiten en zorgen dat zij door kunnen. De Foodsy activaties op stations liggen helaas al een lange tijd stil, maar samen met onze partners kijken we wat we wel kunnen doen. Zo hebben we afgelopen maand exclusieve acties bij Restaurant Gys en Yoghurt Barn gerealiseerd om de consument op de hoogte te brengen van nieuwe horeca. Daarnaast is begin december de pickup campagne van Julia’s, een van onze grootste partners, live gegaan waarmee consumenten de service met korting kunnen proberen en ze kennis kunnen maken met de upcoming trend: ‘het vooruit bestellen van maaltijden’. 

We zijn blij met onze partners, zeker in deze bijzondere tijd en we vinden het dan ook fijn dat we met elkaar de horeca een hart onder de riem kunnen steken. Op naar een horeca-open en mondkapjes-vrij 2021, zodat de cappuccino in de trein gewoon normaal blijft! 

Blijf op de hoogte

En ontvang leuke kortingen!

Gelukt, dankjewel! Erg leuk dat je op de hoogte wilt blijven van Foodsy!
Oeps! Er ging iets mis met het versturen. Probeer het nogmaals.